高考提能练(十二) Module 6 Films and TV Programmes Ⅰ.阅读理解 [2019·江西联考] In 2014 my best friend s mother died of cancer. It was a tragedy, but as usual, Alice, my mother, used her power of healing and got his family back on their feet. If you asked my friends about my mother, they would say, “That woman has a heart of gold.” I agree one hundred percent. I think the reason why she is such a wonderful person is that the Holy Spirit lives within her. She is very holy and has persuaded me to go to church with her every Sunday. About six years ago my mom decided to pursue her lifelong goal of becoming a teacher. She knew it would be hard work raising three kids, doing housework and studying at the same time. However, she believed it would pay off. What my mother didn t realize was that not all things pay off in this unfair world. After four hard years of school, she graduated on a warm spring day. It was unbelievable. My aunt drove up from Virginia to celebrate this fantastic day. It was the first time I had ever cried about being happy. It s strange how fast a life can change. Two months later, the unpredictable happened. My mother was diagnosed with multiple sclerosis (多发性硬化症). I could not believe this could happen after all the good she had done for people. I was very confused and cried every day. My faith in God just disappeared and so did my mom s dream of becoming a teacher. Then, I decided I must move on with my life and accept the fact that she might never get better. Since my decision, I have become more mature, responsible and active in school and work. Through the years I have always been able to change negative situations into positive ones. I m happy with my life now. 体裁：记叙文 题材：日常生活 主题：母亲的影响 【语篇解读】 本文主要讲述了乐观、积极上进的母亲影响作者的故事。 【难句分析】 I think the reason why she is such a wonderful person is that the Holy Spirit lives within her. 分析：本句是一个复合句。why引导定语从句，在从句中作原因状语，修饰先行词reason；that引导表语从句，在从句中不作句子成分。 译文：我认为她是这样一个优秀的人的原因是圣灵住在她的内心。 1．Which of the following can best describe Alice? A．Honest. B．Helpful. C．Greedy. D．Unconcerned. 答案与解析：B 考查推理判断。根据第一段第二句“It was a tragedy, but as usual, Alice, my mother, used her power of healing and got his family back on their feet”可知，母亲乐于帮助他人，故选B项。 2．What else did Alice have to do when studying? A．Drive a car and go to church. B．Teach students and raise kids. C．Do housework and teach at school. D．Look after children and keep house. 答案与解析：D 考查细节理解。根据第三段第二句“She knew it would be hard work raising three kids, doing housework and studying at the same time”可知，母亲在学习的同时还要照顾孩子、做家务，选D。 3．According to the text, the author s mother ______. A．recovered from illness B．no longer had faith in God C．didn t realize her dream as a teacher D．changed negative situations into positive ones unwillingly 答案与解析：C 考查细节理解。根据倒数第二段最后一句“My faith in God just disappeared and so did my mom s dream of becoming a teacher”可知，母亲因为患病，成为教师的梦想就破灭了，故选C。 4．Which of the following is the best title for the text? A．Fighting Against Kinds of Diseases B．Mother Gave Me Life Experience C．Belief in God Brought Me Good Luck D．How to Become a Responsible and Active Man 答案与解析：B 考查标题判断。根据文章的整体理解可推知，本文主要讲述了乐观的母亲对作者的积极影响，使作者成为一个积极面对生活的人，故选B。 Ⅱ.完形填空 [2019·安徽省重点中学盟校联考]Earlier this year, I created the Gustine Traveling Library. I __1__ an old ice cream cart into a __2__ library. I hoped to get kids outside, reading books again instead of staying inside all day playing on __3__ equipment. When I first started the __4__， I had about 100 books. Now, after seven months, I have received over 2,000 __5__ books, and I travel to neighboring cities in California. One day I was in a park in Gustine, and a little girl saw my cart. She ran up, __6__ it was an ice cream cart, and was __7__ when I told her it held books. She began to read the books. Then her parents called her，and the little girl started to __8__ to me the book that had a cartoon character — Elmo on the cover __9__. When I told her she was allowed to keep it, she cried out with __10__， “Mom, I got Elmo！” That experience inspires me to keep __11__ the Traveling Library so more kids can enjoy reading great books. I am now helping other towns in California __12__ their own traveling libraries. The Traveling Library has been acknowledged by famous __13__. Former President George Bush sent __14__ letters and photos of him to the Library for its __15__ to helping others. President Trump __16__ an award to my hometown in honor of my __17__ with the Traveling Library this fall. I use the Traveling Library as an __18__ set to youth — if I can create something out of a run-down ice cream cart, then so can you! You can make a __19__ by donating books, helping youth love reading or doing other __20__ jobs. 体裁：记叙文 题材：日常生活 主题：创建流动图书馆 【语篇解读】 作者讲述了自己创建流动图书馆的经历及体会。 1．A.translated B．transported C．transplanted D．transformed 答案与解析：D “我”把一台旧的冰激凌小推车改装成了一个流动图书馆。transform意为“使改变外观(或性质)”，符合语境。 2．A.food B．portable C．drink D．changeable 答案与解析：B portable在此意为“可移动的”，符合语境。 3．A.artistic B．authentic C．electronic D．dynamic 答案与解析：C “我”希望让孩子们出来读读书，而不是整天待在室内玩电子设备。electronic“电子的”，符合语境。artistic“艺术的”；authentic“真正的，真实的”；dynamic“动力的”。 4．A.project B．event C．item D．course 答案与解析：A project意为“项目，工程”，符合语境。 5．A.rejected B．used C．donated D．collected 答案与解析：C “我”收到了2 000多本捐赠(donated)的书。reject“拒绝”；use“使用”。 6．A.hoping B．pretending C．thinking D．finding 答案与解析：C 她以为(thinking)这是一台卖冰激凌的小推车，当“我”告诉她车里装的是书的时候，她很吃惊(surprised)。 7．A.disappointed B．surprised C．embarrassed D．confused 答案与解析：B 参见上题解析。 8．A.hand back B．pay back C．hold back D．call back 答案与解析：A hand back“归还”，符合语境。pay back“偿还，报答”；hold back“控制，阻碍”；call back“给……回电话”。 9．A.doubtfully B．deliberately C．unexpectedly D．unwillingly 答案与解析：D 根据语境可知，小女孩不情愿地(unwillingly)把书还给“我”。doubtfully“怀疑地”；deliberately“故意地”；unexpectedly“出人意料地”。 10．A.regret B．shock C．joy D．fear 答案与解析：C 当“我”告诉这个小女孩她可以拿走这本书时，她高兴(joy)地喊了起来。 11．A.expanding B．updating C．changing D．promoting 答案与解析：A 根据下文中的“so more kids can enjoy reading great books”可知，本空应选A项，expand意为“扩展，拓展”，符合语境。update“更新，使现代化”。 12．A.settle down B．put out C．take over D．set up 答案与解析：D “我”现在正帮助加利福尼亚的其他城镇建立它们自己的流动图书馆。set up“建立”，符合语境。 13．A.politicians B．millionaires C．librarians D．scholars 答案与解析：A 本段所举的两个例子都涉及美国总统，故选politicians“政治家”。 【易错分析】 此题易误选C项，考生认为librarians与图书馆关系密切，但是后面所举例子与librarians(图书管理员)无关，故排除C项。 14．A.famous B．copied C．signed D．private 答案与解析：C 美国前总统布什给图书馆寄来了亲笔签名(signed)信和照片。 15．A.attention B．devotion C．purpose D．relation 答案与解析：B devotion意为“奉献，忠诚，专心，热心”，符合语境。 16．A.received B．made C．presented D．shared 答案与解析：C present an award to.意为“给……颁奖”，符合语境。receive“接到”；share“分享”。 17．A.service B．connection C．communication D．agreement 答案与解析：A service在此是“服务”之意，符合语境。connection“联系”；communication“交流”；agreement“同意”。 18．A.excuse B．exercise C．experience D．example 答案与解析：D “我”用“我”创建的流动图书馆作为给年轻人树立的一个榜样(example)——如果“我”能从一台破旧的冰激凌小推车中创造出什么东西来，那么你也能！ 19．A.difference B．promise C．decision D．choice 答案与解析：A make a difference“有影响，起作用”。 20．A.voluntary B．funny C．academic D．simple 答案与解析：A voluntary意为“自愿的，志愿的”，符合语境。academic“学术的”；simple“简单的”。 Ⅲ.语法填空 [2019·东北三省四市一模]The lion is a special animal to Chinese people. A pair of stone lions, a male and a female, are __1__ (common) seen in front of the gates of Chinese traditional buildings. The lion __2__ (regard) as the king in the animal world so it represents power. The stone lions are also used to indicate the ranks of __3__(official)． It is interesting to note that China had no lions originally. The earliest stone lions were sculpted __4__ the beginning of the Eastern Han (25 － 220 AD) with __5__ introduction of Buddhism into ancient China. In the Buddhist faith, the lion, __6__ can protect the truth and keep off evils, is considered a holy animal of nobleness and dignity. In Chinese folk tales, the lion has become a symbol of __7__(brave), power and good luck. It was also popular __8__ (decorate) bridges with sculpted stone lions for the same reason. The __9__ (well) known of all is the Lugou Bridge(also as Marco Polo Bridge), __10__ (build) from 1189 to 1192. A famous proverb says，“The stone lions on the Lugou Bridge are countless.” 体裁：说明文 题材：文化 主题：中国石狮 【语篇解读】 狮子对中国人来说是一种特殊的动物。本文主要介绍了中国的石狮。 1．答案与解析：commonly 考查副词。修饰动词应用副词，故用commonly。 2．答案与解析：is regarded 考查动词时态和语态。此处介绍的是一般情况，故用一般现在时，又因lion与regard是被动关系，故用一般现在时的被动语态。 3．答案与解析：officials 考查名词复数。根据空前的ranks of可知，用可数名词official的复数形式。 4．答案与解析：at 考查介词。at the beginning of“在……的开始”是固定搭配。 5．答案与解析：the 考查冠词。根据句中的of Buddhism可知此处是特指，应该用定冠词the。 6．答案与解析：which 考查非限制性定语从句。the lion是先行词，空处引导非限制性定语从句，关系词在从句中作主语。 7．答案与解析：bravery 考查名词。根据空前的介词of和下文的power and good luck可知，此处用名词。 8．答案与解析：to decorate 考查非谓语动词。It is＋adj.＋to do sth.为固定用法，句中的It为形式主语，后面的不定式是真正的主语。 【知识储备】 It is＋adj. (for sb.) to do sth.为固定句式(It为形式主语，后面的不定式是真正的主语)。如： It is difficult for you to deal with the problem.对你来说很难处理这个问题。 9．答案与解析：best 考查最高级。根据常识，其中有石狮的最出名的桥是卢沟桥。此处为“the＋最高级＋in/of”结构，用于三个以上的人或物之间的比较。 10．答案与解析：built 考查非谓语动词。the Lugou Bridge与build是逻辑上的动宾关系，故用过去分词作定语，相当于非限制性定语从句which was built from 1189 to 1192。 Ⅳ.书面表达 [2019·合肥第三次质量检测]假定你是李华，你的美国网友Tom得知你所在的社区正在开展“美丽社区”创建活动，他对生活垃圾的处理很感兴趣。请你用英语给他写封邮件，内容包括： 1．智能垃圾箱的使用(定位和分类功能等)； 2．其意义和个人感受。 注意： 1．词数100左右； 2．可以适当增加细节，以使行文连贯。 _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ 【范文赏读】 Dear Tom, ①I m so glad to hear that you are interested in dealing with the household garbage. Luckily, our community is holding a creative activity called “Beautiful Community”. ②And the following information about the intelligent dustbin may give you a rough sketch. The intelligent dustbin mainly applies to dealing with all kinds of waste effectively and safely. It can do with the waste according to its texture, including metal, plastic and paper waste, so you will save a great deal of energy when managing the waste. In addition, the dustbin has the function to locate the position, which is of great convenience. Most importantly, using it can reduce all sorts of bacteria causing infection, and ensure the fresh air. In my opinion, it is a good helper in our life, so we should make good use of it. Yours， Li Hua 【一句多译】 ①表达方式一：I am exceedingly delighted to hear that you are interested in dealing with the household garbage. 表达方式二：It makes me delighted that you show great interest in handling the household garbage. ②表达方式一：Now I will tell you some relevant information about the intelligent dustbin. 表达方式二：Here are some relevant details about the intelligent dustbin.