高考提能练(三十六) Module 6 War and Peace Ⅰ.阅读理解 [2019·惠州市第一次调研]I was selfish as a teenager. I usually spent my time thinking about myself and taking care of my own needs. I let my older brother do most of the work around the house until he left for college. I let my mom and dad worry about our bills and problems while I read books, played, and lost myself in my own imagination. This didn t change even when I went to college either. I studied hard but only to make my own life better. Even when I started to explore my faith, it was only to increase my own happiness. I married after graduation and decided to start a family. Of course, I had no idea what hard knocks reality had in store for my selfish soul. Soon I found myself unemployed, deeply in debt, and with a new baby on the way. I found out that life has little sympathy for spoiled people. In fact, all of the struggles I was going through were beating the selfishness slowly out of me. Still, I didn t give up on happiness. I knew that there must be a way to find it. I finally realized, however, that it had to include more than just my own needs, wants, and desires. The answer began to make itself clear one night shortly after my baby boy was born. I got a bottle and held him in my arms. As I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting eyes. I smiled and talked to him. Then he smiled and I could feel my heart growing, expanding with love. I felt such peace and joy. At that moment I had a hint of the truth: it is by growing our hearts with love that we find our happiness. Carolyn Arends wrote: “The more people you let into your heart, the bigger your heart gets. The more love you get, the more love you have to give. It just keeps growing.” So, keep loving, keep living and keep caring. Keep growing your heart today, tomorrow, and always. 体裁：夹叙夹议文 题材：人生感悟 主题：爱他人即幸福 【语篇解读】 本文是一篇夹叙夹议文，主要讲述作者由一个自私的人成长为一个心中对他人有爱的人，也明白了“爱他人即幸?！钡牡览淼木?。 【难句分析】 The more people you let into your heart, the bigger your heart gets. 分析：本句包含“the＋比较级……，the＋比较级……”的结构，意为“越……就越……”。 译文：你让越多的人进入你的心里，你的心就会变得越大。 1．What do we know about the author from the first paragraph? A．He often helped his brother with housework. B．He studied hard for his family. C．He put his own needs above others . D．He was concerned about his family. 答案与解析：C 考查推理判断。根据第一段中的“let my older brother do most of the work”“let my mom and dad worry about our bills and problems”“This didn t change even when I went to college either”“I studied hard but only to make my own life better”和“it was only to increase my own happiness”的描述可推知，作者在青少年时期较为自私，行为处事总是只考虑自己，几乎不为家人考虑，即他把自己的需要放在别人的需要之上，故选C项。 2．What did the author realize after he suffered in life? A．Spoiled people can t survive the hardship of life. B．Life is cruel to spoiled people. C．Spoiled people are never happy in life. D．Selfishness is helpful. 答案与解析：B 考查细节理解。根据第二段中的“Soon I found myself unemployed, deeply in debt, and with a new baby on the way. I found out that life has little sympathy for spoiled people”可知，作者在经历了人生的失意后，终于发现生活对被宠坏的人是残酷的。 3．What can be inferred from the passage? A．The author loved kids. B．The author often fed his baby. C．The author realized the importance of happiness. D．When caring for his baby, the author got inspired. 答案与解析：D 考查推理判断。根据第三段中的“As I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting eyes. I smiled and talked to him. Then he smiled and I could feel my heart growing, expanding with love. I felt such peace and joy. At that moment I had a hint of the truth: it is by growing our hearts with love that we find our happiness”可推知，作者在照料孩子的过程中领悟到了通往幸福的途径。 4．Which can be the best title of the passage? A．Loving Others, a Way to Happiness B．The Elder One Grows, the More He Gets C．Help Others, Help Oneself D．Keep Growing to Live a Happy Life 答案与解析：A 考查标题判断。根据最后一段中的“‘The more people you let into your heart, the bigger your heart gets. The more love you get, the more love you have to give. It just keeps growing.’ So, keep loving, keep living and keep caring. Keep growing your heart today, tomorrow, and always”的描述可推知，这篇文章的主旨是“爱他人即幸?！?。 Ⅱ.完形填空 [2019·福州市适应性练习]Mary, 16, was suffering from cancer. As a father, Mitchell always stayed home to care for her. He said the __1__ left them financially worse off. Then a group called Growing Hope __2__ in with $1,800 to help with his living costs. __3__， he wanted to pay it back. In his __4__， he had been a __5__. So at age 40, Mitchell took up the __6__ again, participating in two fights in Fairfax. Mitchell was __7__ out in the first and second rounds, but he still __8__ to raise $20,000 that he gave to Growing Hope. During this time, he __9__ his daughter. And for six months, he did little but __10__. One day, Mitchell __11__ a Mark Twain quote — The two most important days in your life are the day you are born, and the day you __12__ why. “After I read that quote, I was going to spend the __13__ of my life helping kids with cancer and their families，” he said. Mitchell thought of creating a foundation, __14__ boxing did not seem practical anymore for fundraising, due to his age. Then he found that __15__ could be a source to raise money. In the Corps Marathon, he cut a striking figure on the course. __16__ by this success, he set his sight higher. He __17__ each of the miles of the race to a different child with cancer, and he carried their __18__ with him. Years after his daughter s death, Mitchell now __19__ up in the morning knowing his __20__. 体裁：记叙文 题材：人物故事 主题：父亲在女儿去世后找到新的生活希望 【语篇解读】 Mitchell在女儿去世后受到马克·吐温名言的启发，加入陆战队马拉松，并把钱都捐给身患癌症的孩子们，从而发现了自己的社会价值。 1．A.atmosphere B．phenomenon C．situation D．poverty 答案与解析：C 根据空前的“As a father, Mitchell always stayed home to care for her”可知，因为Mary患有癌症，父亲Mitchell要待在家里照顾女儿。这种情况(situation)使得家庭经济状况变得越来越糟糕，故选C项。 2．A.brought B．stepped C．took D．broke 答案与解析：B 根据语境和下文可知，后来，一个名为“Growing Hope”的组织伸出援手(step in)，给了他1 800美元的生活费。 3．A.Grateful B．Hopeful C．Sorrowful D．Helpful 答案与解析：A 根据空后的“he wanted to pay it back”可知，父亲对这个组织非常感激(Grateful)。 4．A.life B．reality C．memory D．youth 答案与解析：D 根据空后的“So at age 40”“fights”和“boxing”可知，在他年轻时，他是一个拳击手，故选D。 5．A.runner B．singer C．boxer D．fighter 答案与解析：C 参见上题解析。选C项。 6．A.helmets B．gloves C．boxes D．sneakers 答案与解析：B 根据空后的“participating in two fights in Fairfax”可知，Mitchell又开始接受挑战了。take up the gloves“接受挑战”，符合语境。 7．A.knocked B．sent C．driven D．put 答案与解析：A 根据下文内容可知，Mitchell在第一和第二回合被击倒。但他仍然设法成功地筹集了20 000美元。短语knock sb. out“击倒某人”。 8．A.managed B．persuaded C．failed D．tried 答案与解析：A 参见上题解析，故选A项。B项意为“劝说，说服”。 9．A.cured B．accompanied C．comforted D．lost 答案与解析：D 根据下文“Years after his daughter s death”可知，这个时候，他失去了(lost)他的女儿。 10．A.regret B．mourn C．burst D．work 答案与解析：B 根据上下文和常识可推知，当女儿去世后，父亲除了哀悼(mourn)几乎什么也不做。 11．A.came upon B．agreed to C．looked at D．depended on 答案与解析：A 根据下文中的“After I read that quote”可知，Mitchell偶然(came upon)读到马克·吐温的话。 12．A.consider B．ask C．discover D．make 答案与解析：C 根据语境可知，人生中另外一个重要的日子是你发现(discover)自己为何出生。 13．A.forces B．rest C．energy D．resources 答案与解析：B 根据下文内容可知，Mitchell在余下的(rest)日子里开始帮助那些患有癌症的孩子。故选B项。 14．A.yet B．so C．or D．although 答案与解析：A Mitchell想创立一个基金会，但是(yet)由于他的年龄，拳击已经不再是一个实用的基金收入来源了。 15．A.funds B．singing C．running D．projects 答案与解析：C 根据空后的“In the Corps Marathon”可知，然后Mitchell发现可以通过跑步来筹钱。故选C项。 16．A.Depressed B．Moved C．Shocked D．Inspired 答案与解析：D 在此次马拉松比赛中，Mitchell在比赛场上崭露头角。在此成功的激励(inspired)下，他把眼光放得更高，故选D项。 17．A.ran B．donated C．competed D．conveyed 答案与解析：B 根据空后的“to a different child with cancer”可知，Mitchell把比赛的每一分钱都捐给(donated)了身患癌症的孩子们。故选B项。 18．A.smiles B．parents C．strengths D．pictures 答案与解析：D Mitchell随身带着他们的照片(pictures)。故选D项。 19．A.stands B．goes C．wakes D．climbs 答案与解析：C 根据空后的“in the morning”可推知，此处表示在早晨醒来的时候，故选C项。 20．A.time B．what C．course D．why 答案与解析：D 根据上文中提到的马克·吐温的话中的“why”可知，选D项。 Ⅲ.语法填空 [2017·全国卷Ⅲ] She looks like any other schoolgirl, fresh-faced and full of life. Sarah Thomas is looking forward to the challenge of her new A-level course. But unlike her school friends, 16-year-old Sarah is not spending half-term __1__ (rest). Instead, she is earning ￡6,500 a day as __2__ model in New York. Sarah __3__ (tell) that she could be Britain s new supermodel, earning a million dollars in the next year. Her father Peter, 44, wants her to give up school to model fulltime. But Sarah, __4__ has taken part in shows along with top models, wants __5__ (prove) that she has brains as well as beauty. She is determined to carry on with her __6__ (educate)． She has turned down several __7__ (invitation) to star at shows in order to concentrate on her studies. After school she plans to take a year off to model full-time before going to university to get a degree __8__ engineering or architecture. Sarah says, “My dad thinks I should take the offer now. But at the moment, school __9__ (come) first. I don t want to get too absorbed in modeling. It is __10__ (certain) fun but the lifestyle is a little unreal. I don t want to have nothing else to fall back on when I can t model any more.” 【解题导语】 16岁的萨拉是一名学生，同时也是一名模特。她很有可能会成为英国新的超级名模，但她并不想为此放弃学业，而是希望能够继续去大学深造，以证明自己美貌与智慧并存。 1．答案与解析：resting 句意为：但是不像她学校的朋友一样，16岁的萨拉并没有花费半个学期的时间休息。spend some time (in) doing sth.为固定搭配，意为“花费……时间做某事”。故填resting。 2．答案与解析：a 句意为：相反，作为一名模特，她在纽约一天能挣6,500英镑。model意为“模特”，为可数名词，此处为单数形式，泛指“一名模特”，其前应用不定冠词。故填a。 3．答案与解析：has been told/was told 句意为：有人告诉萨拉她可能会成为英国新的超级名模，在下一年能赚一百万美元。根据句意及that从句的谓语为could be可知，tell的动作已发生，且结果对现在仍有影响，tell与主语Sarah之间为被动关系，因此，应用现在完成时的被动语态；也可理解为tell的动作发生在过去，用一般过去时的被动语态。故也可填was told。 4．答案与解析：who 句意为：但是已经和一些顶级模特一起参加过走秀的萨拉想证明她不仅有美貌，而且有智慧。分析句子结构可知，设空处引导的从句起修饰作用，为非限制性定语从句，先行词为Sarah，指人，且关系词在从句中作主语，因此，应用who引导该从句。 5．答案与解析：to prove 句意见上一题解析。want to do sth.为固定搭配，意为“想要做某事”。故填to prove。 6．答案与解析：education 句意为：她决意要继续她的学业。设空处前为形容词性物主代词her，且设空处作介词with的宾语，因此，应用名词。故填education。 7．答案与解析：invitations 句意为：为了专心学习，她已拒绝了数个在走秀中担任主角的邀请。invitation在此处为可数名词，且由空格前的several可知，设空处应用复数形式。故填invitations。 8．答案与解析：in 句意为：毕业之后，她打算在上大学攻读工程或建筑学学位之前休学一年做全职模特。degree意为“学位”，其后常接介词in。故填in。 9．答案与解析：comes 句意为：但是现在，学习是第一位的。根据句子的时间状语at the moment(目前；现在)可知，应用一般现在时，且主语为第三人称单数，故填comes. 10．答案与解析：certainly 句意为：它当然很有趣，但是这种生活方式有点不真实。设空处修饰形容词fun，应用副词。故填certainly。 Ⅳ.书面表达 [2019·昆明质量检测]假定你是李华，某英文报社向即将毕业的高中生征稿，主题是“向成年出发”，请你根据下列要点完成短文： 1．你的心情； 2．你的人生规划(学业、事业等方面)。 注意： 1．词数100左右； 2．可以适当增加细节，以使行文连贯。 【范文赏读】 It won t be long before I become an adult, so I feel very excited as well as a bit nervous. First of all, I d like to express my sincere gratitude to my parents and teachers, without whom, I couldn t have made such great progress in my life and study. Secondly, as an adult, I should learn to be independent. ①Also, it s time for me to take it into consideration what I will take up in the future. ②I wish to study in a key university to become a lawyer, using what I have learnt to serve our society. Adulthood means hope, challenge and responsibility, and I m sure I can do well in the future. 【一句多译】 ①Also, it s time that I should take/took it into consideration what I will take up in the future. ②I wish that I would study in a key university to become a lawyer, using what I have learned to serve our society.