Module 2 The Renaissance 练习(一) 英语知识运用·组块专练——练准度 (本栏目内容，在学生用书中以独立形式分册装订！) (限时：25分钟) Ⅰ.完形填空 (2018·山西省太原市高三年级模拟试题一) When my kids were small, I started a tradition in our house of giving eight gifts over the course of the eight days of Hanukkah (光明节). I liked the idea of __1__ a candle every night and giving my children a gift to unwrap to __2__. It was easy to go into a toy store and pick up something __3__ less than $10 each, or even $1 each (at the dollar store). My children didn t ask for anything much in particular and they __4__ whatever they got. As the years progressed, I __5__ the tradition of eight gifts for each night of Hanukkah. But this year, Hanukkah __6__ something else. My special-needs son decided that he wanted to __7__ a computer, and it was up to me to buy all the parts of it. When I wouldn t __8__ that, he decided he wanted a PlayStation. Then Amazon gift cards. Then money. And when it became clear that it wasn t going to happen, he got __9__. I keep __10__ him that Hanukkah isn t about greed or materialism. It s about the miracle of an oil lamp that __11__ for eight days. It s about being __12__ of our heritage. It s about freedom. But he __13__. I know deep down that his obsessions (迷恋的物) are out of his __14__， and definitely out of mine. Having a special-needs child is as __15__ as it gets. Some days are better than others and not all holidays __16__ the way I hope. But despite his unrealistic requests, he s a(n) __17__ child who is showing me the true meaning of life. And as we enter a new year and light the __18__ approaching the time, I welcome his differences __19__ I learn how to turn negative requests into __20__ ones. 【语篇解读】 本文主要讲述了作者一家过光明节的传统、变化及作者的应对策略和反思。 1．A.buying B．donating C．lighting D．drawing 答案与解析：C 根据下文的“And as we enter a new year and light the __18__ approaching the time”可知，此处指点蜡烛。 2．A.celebrate B．present C．send D．play 答案与解析：A 根据上文的“Hanukkah(光明节)”可推知，节日是用来庆祝的。 3．A.at B．for C．in D．from 答案与解析：B 根据语境“less than $10 each, or even $1 each (at the dollar store)”可推知，此处表示东西的价格，故用介词for。 4．A.ate B．threw C．liked D．drank 答案与解析：C 结合语境“My children didn t ask for anything much in particular”可推知，孩子们并不挑剔，很喜欢拿到的礼物。 5．A.held up B．gave in C．handed in D．kept up 答案与解析：D 结合下文的转折“But this year, Hanukkah __6__ something else.”和“My special-needs son”可推知，作者保持那个传统很多年。 6．A.made B．became C．found D．designed 答案与解析：B 根据转折“But this year, Hanukkah __6__something else”和“My special-needs son”可推知，今年有些不同，有了新变化。 7．A.build B．buy C．use D．watch 答案与解析：A 根据语境“and it was up to me to buy all the parts of it”可推知，儿子要组建一台电脑，要作者去买零配件。 8．A.rely on B．learn from C．agree to D．dream about 答案与解析：C 根据下文的“And when it became clear that it wasn t going to happen, he got __9__.” 可推知，作者没同意儿子的要求，儿子就有了其他更多的要求。agree to“同意”。 9．A.calm B．happy C．selfish D．upset 答案与解析：D 很明显，作者没同意儿子的要求，儿子感到难过。upset“难过”。 10．A.telling B．warning C．promising D．accusing 答案与解析：A 很明显，作者在不断地给儿子讲道理，说明节日的意义。 11．A.lays B．hangs C．waits D．burns 答案与解析：D 根据下文的“And as we enter a new year and light the __18__ approaching the time”可推知，D项burn“燃烧，发亮”符合语境。 12．A.tired B．proud C．afraid D．lack 答案与解析：B 固定搭配be proud of意为“以……为傲，为……而自豪”，符合语境。 13．A.nodded B．slept C．insisted D．failed 答案与解析：C 根据下文的“I know deep down that his obsessions(迷恋的物)are out of his __14__， and definitely out of mine.”可推知，儿子不为所动，坚持自己的要求。 14．A.mind B．sight C．control D．place 答案与解析：C 根据“obsessions(迷恋的物)”可推知，儿子陷入迷恋的事物之中，已经失控。out of control“失控”。 15．A.wonderful B．dangerous C．interesting D．challenging 答案与解析：D 很明显，作者应对有特殊需求的儿子有些棘手。challenging“挑战性的”。 16．A.run out B．break down C．work out D．put down 答案与解析：C 根据“the way I hope”可知，有些事情并不像作者希望的那样发展。work out“成功地发展”。 17．A.strange B．amazing C．bad D．energetic 答案与解析：B 根据语境“who is showing me the true meaning of life”可推知，此处的语气表示肯定、赞赏，故选B。amazing“了不起的”。 18．A.candles B．lamps C．torches D．lanterns 答案与解析：A 根据上文的“I liked the idea of __1__ a candle every night”可知，节日期间作者一家点蜡烛庆祝。 19．A.when B．as C．unless D．until 答案与解析：B 根据语境可知，此处表示逻辑上的因果关系，故选B。as“因为”。 20．A.relative B．possible C．reasonable D．positive 答案与解析：D 与语境中的“negative”形成对比可知，此处表示把负面要求变成积极要求。positive“积极的”。 Ⅱ.语法填空 (2018·广西南宁二中、柳州高级中学、玉林高级中学上学期联考) Street art is a very popular form of art __1__ is spreading quickly all over the world. You can find it on __2__ (building), sidewalks and street signs. Now even art museums and galleries __3__ (collect) the works of street artists. People often have different opinions about street art. Some think it is a kind of destruction (破坏) and __4__ think it is a very beautiful new form of culture. In the street art world graffiti (涂鸦) can be the most popular. It began in New York in the 1960s. First some young people painted words and images on the walls. They found the paintings could show their __5__ (disagree) against society. Later, this colorful, energetic style of writing became __6__ (know) as graffiti. Street artists do this for __7__ reason. Some of them think they are closer to the people, while others try to express their __8__ (politics) opinions. In today s world, the Internet has a big influence __9__ street art. Artists can show their pictures to audiences all over the world. The street art movement lives with the energy and life of cities. It will continue __10__ (change) and grow. 【语篇解读】 这篇文章讲的是有关街道艺术的问题。街道艺术作为一种艺术形式在世界上非常流行，文中说明了街道艺术的发展历史。 1．答案与解析：which/that art作先行词，指物，在后面的定语从句中作主语，故填which/that。 2．答案与解析：buildings 句意：你可以在建筑物、人行道和街道上找到它。根据句意可知此处用名词复数，故填buildings。 3．答案与解析：collect/are collecting 根据Now可知，此空用一般现在时态或现在进行时态，主语是art museums and galleries，故填collect/are collecting。 4．答案与解析：others some., others. 一些……，另一些……，故填others。 5．答案与解析：disagreement(s) 句意：他们发现这些画可以显示他们对社会的异议。形容词性物主代词后面用名词，故填disagreement(s)。 6．答案与解析：known 固定搭配：be/become known as“作为……而闻名”，故填known。 7．答案与解析：a/some 句意：街头艺术家是因为某种原因。故填a/some。 8．答案与解析：political 形容词修饰名词，故填political。 9．答案与解析：on/upon 固定搭配：have an influence on/upon“对……造成影响”。故填on/upon。 10．答案与解析：to change continue to do sth.“继续做某事”，故填to change。 练习(二) Ⅱ卷强化增分·组块专练——练规范 (本栏目内容，在学生用书中以独立形式分册装订！) (限时：45分钟) Ⅰ.语法填空 (2018·成都外国语学校月考) Online shopping is getting more and more popular in most cities, where people are able to make full use of the rapidly-developed Internet technology. It is welcomed by most people due to __1__(vary) reasons. From the angle of the consumers, it can save much time for a person who __2__(have) little spare time to go shopping in the malls. By __3__ (simple) clicking the mouse, they can get whatever they want while staying at home, __4__ may be tens of thousands kilometers away from the online shops. For the retailers, it can cut some costs for those who don t have much circulating funds. It also saves them the need __5__ (rent) a house compared with traditional trade style. __6__， there are still some disadvantages in online shopping. First, a face-to-face deal makes online-shopping less __7__(rely) and trustworthy. Second, people will lose the fun of bargain. __8__ is undeniable that shopping on the Internet has become an irresistible trend in modern society. It is of great importance that we make the relative laws with the rapid __9__ (grow) of online shopping. Only in this way can we enjoy the pleasure and convenience of online shopping without the fear of __10__ (cheat)． 【语篇解读】 本文介绍，网上购物在多数城市越来越受欢迎，人们能够充分利用快速发展的网络科技。同时也指出了网购的弊端。 1．答案与解析：various “reasons”是名词，形容词修饰名词，故答案为various。 2．答案与解析：has 此处“a person”是先行词，单数形式，在后面的定语从句中作主语，句子用一般现在时态，所以谓语动词用动词的第三人称单数形式，答案为has。 3．答案与解析：simply 副词修饰动词，故答案为simply。 4．答案与解析：which 此处“home”是先行词，指物，在后面的非限制性定语从句中做主语，故答案为which。 5．答案与解析：to rent 句意：与传统贸易相比，这也节省了他们租房的需要。动词不定式做后置定语，答案为to rent。 6．答案与解析：However/Nevertheless 句意：与传统贸易相比，这也节省了他们租房的需要。然而，网上购物还有一些不足之处。前后表示一种转折关系，故答案为However/Nevertheless。 7．答案与解析：reliable 句意：面对面的交易使网上购物更不可靠。make＋宾语＋形容词做宾语补足语，故答案为reliable。 8．答案与解析：It 句意：不可否认，网上购物已经成为一种不可抗拒的诱惑。此处it是形式主语，that引导的主语从句是真正的主语，故答案为It。 9．答案与解析：growth 句意：随着网上购物的快速增长。形容词修饰名词，故答案为growth。 10．答案与解析：being cheated 句意：只有用这种方法我们才能没有被骗的恐惧，享受网上购物的快乐和方便。介词“of”后面用doing，但是we和cheat之间是一种被动关系，所以用动名词一般式的被动式，故答案为being cheated。 Ⅱ.短文改错 (2018·广西三校联考) When I was young, I lived in the countryside. At that time, the trees there were very green, that left a deep impression on me and the water there was so much clear that I even could see the fish swimming. When it gets dark, the air was cooler than it in the daytime. People liked to walk out their houses to chat together. I liked to play games with my friends but ran along the village happily. As the moon rose highly in the sky, the village was lighting. When I looked up, I could see the moon and a few star. They were so close to me. It seemed that I could touch them. The life in the countryside were so wonderful. 1．答案与解析：that→which 考查定语从句。which left a deep impression on me 是一个非限制性定语从句，that不能引导非限制性定语从句，关系词在从句中作主语，指代整个主句内容，所以that改成which。 2．答案与解析：去掉much 考查固定句型。那里的水是那样清澈，以至于我都能看到水里游着的小鱼。So.that 太……以至于，是固定句型，所以去掉much。 3．答案与解析：gets→got 考查时态。表示发生在过去的事情，用一般过去时，所以gets改成got。 4．答案与解析：it→that 考查it与that的区别。表示同一事物时，用it；表示同类事物时，用that，所以it改成that。 5．答案与解析：to→of 考查固定短语。人们喜欢走出他们的房子，一起聊天。walk out of“走出”，是固定短语。 6．答案与解析：but→and 考查连词?！皃lay games with my friends”与“ran along the village happily”是并列关系，所以but改成and。 7．答案与解析：highly→high 考查副词。当月亮在空中高高地升起。虽然high和highly都是副词，但是它们的意思不同，high“高”，highly“非?！?，所以highly改成high。 8．答案与解析：lighting→lighted 考查语态?！按遄庇搿暗懔痢敝涫潜欢叵?，所以用被动语态。 9．答案与解析：star→stars 考查名词。我看到一轮月亮和几颗星星?！凹缚判切恰笔歉词庖?，所以star改成stars。 10．答案与解析：were→was 考查主谓一致。乡村的生活真好?！跋绱宓纳睢笔堑ナ庖?，所以were改成was。 Ⅲ.书面表达 (2018·江西名校联盟检测) 假定你是李华，是某国际学校高三(1)班的班长，为了动员大家积极参加学校组织的一次有关环保的辩论赛，你准备进行一个以“Environmental Protection”为主题的班会。请你根据以下提示用英语写一篇发言稿，要点如下： 1．陈述目前的环境状况； 2．简析环境污染的原因及影响； 3．提出?；せ肪车拇胧?。 注意：1.词数100左右； 2．可以适当增加细节，以使行文连贯； 3．开头语与结尾语已为你写好，不计入总词数。 Good morning, everyone! _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Thank you! 【参考范文】 Good_morning,_everyone! With the increasingly serious environmental pollution, we really need to do something to deal with it. It s noticeable that the air quality in cities is recently becoming worse and worse. Various causes contribute to this terrible situation. More people drive private cars and factories keep sending poisonous gases into the air. People s health is harmed once they take in these gases, which may cause a series of diseases like lung cancer. To improve the situation, we should control the number of cars and prevent the factories pouring wastes casually. As students, we d better walk or take public means of transportation rather than take private cars and try our best to arouse people s awareness of environmental protection. Thank_you!